İçindekiler
Manuel Terapi Eskişehir – Fizyoterapist Hizmeti
Manuel terapi Eskişehir’de bilinmeye ve merak edilmeye başlamıştır. Eskişehir’de bulunan manuel terapi ve fizik tedavi kliniğimizde hizmet verdiğimiz bu tedavi seçeneği nedir ve nasıl uygulanır gelin beraber cevaplayalım. İnsan vücudunda hareketi sağlayan kas ve iskelet sistemimizde bulunan eklemlerdir. Günümüzde ise iş koşulları, obezite, telefon ve bilgisayar kullanımında özen göstermediğimiz postür sebebiyle kas ve iskelet sistemimizde birçok problem olmaktadır. Manuel terapi ise bu problemlere yönelik kas ve iskelet sistemimizde yaşadığımız sorunları ortadan kaldırmaya yönelik el ile uygulanan etkili bir tedavi seçeneğidir. İnvaziv bir girişim olmadığı için etkili ve risksiz bir tedavi olup her yaştan bireye uygulama yapılmaktadır.
Manuel Terapi Nedir Nasıl Yapılır?
Manuel terapi, bu alanda uzmanlaşmış fizyoterapistler ve hekimler tarafından yapılmaktadır. Tedaviye başlamadan önce ilk olarak kişi değerlendirilir ve manuel terapide hangi uygulamanın yapılacağına karar verilir. Karar verildikten sonra kişi uygun pozisyona getirilir ve kişi uygulama öncesi bilgilendirilir. Bilgilendirme yapılmaması durumunda hasta kendini kasabilir ve bu durumda kaslar zorlanabilir. Bu sebeple kişi rahat olmalı ve sonrasında uygulama yapılır. Uygulama sırasında ağrı hissedilmez sadece bazı hassas bölgelerde anlık olarak kişinin canı yanabilir. Sizlerde kas ağrıları, hareket kısıtlıkları gibi problem yaşıyorsanız Eskişehir Manuel Terapi kliniğimizle iletişime geçerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Manuel Terapinin Etkisi
Manuel terapinin etki mekanizması mekanik ve nörofizyolojik olarak ikiye ayrılabilir.
Mekanik etki, eklemlerimizdeki eklem sıvısının arttırılması ve eklem içinden veya dışından kaynaklı oluşan gerginliğin azaltılması sonucu hareketin kolaylaşmasını sağlar. Bunu tıpkı kullandığımız hareketli bir eşyanın yağlanması sonrası ile hareketin akışkanlığının artmasına benzetebiliriz. Böylece ağrı yaşadığımız bir eklemin veya hareketi kısıtlanmış eklemin hareketi rahatlar ve kişinin bu hareketleri daha akıcı şekilde yapmasına neden olur.
Nörofizyolojik etki ise manipülasyon ve mobilizasyon esnasında eklem ve çevre dokulardan beyne uyarılar gider. Uyarı sonrası beyin sorun yaşadığımız eklem üzerinde hareketi sağlayan kaslarda oluşturduğu koruyucu gerginliği azaltır. Beyin, hasarlı bir eklem veya bir hareketle ağrı oluştuğunu bildiği zaman vucüdumuzu korumak için ilgili bölgedeki kaslarımızda gerginlikler yaratır. Bunun sonucunda kişinin hareketini kısıtlar ve vücudu koruduğunu düşünür. Değerlendirme sonrası uyguladığımız doğru manuel terapi teknikleri sonrası ise beynimizin sebep olduğu koruyucu reaksiyonunu azaltmasını ve hareketin ağrısız bir şekilde açığa çıkmasını sağlar. Kısıtlanmış hareket, beynin vücudu koruma çabası olduğu unutulmamalıdır. Manuel terapi öncesinde, artacak olan eklem mobilitesinin vücut için güvenli olduğu mutlaka testlerle değerlendirilmiş olması gerekir. Aksi halde manuel terapi sonrasında ağrıda artış görülebilir. Bu nedenle manuel terapinin doğru bir muhakeme ile ve uzmanlar tarafından yapılması şarttır.
Eskişehir Tepebaşı’nda Manuel Terapi
Eskişehir manuel terapi ve fizik tedavi merkezimizde bel, boyun ve omurga problemlerine yönelik manuel terapi tedavisi uygulanmaktadır. Omurga problemleri, bel ve boyun problemleri, postür bozukluğu ve bunlara bağlı kas- eklem problemleri yaşayan bireylere bu alanda uzmanlaşmış kadromuzla hizmet vermekteyiz. Bunun yanı sıra fizik tedavi ve kişiye özel egzersizlerle sizlere hizmet vermekteyiz.
Sıkça Sorulan Sorular
Kimler Manuel Terapi Uygulayabilir?
Manuel terapiyi bu alanda uzmanlaşmış fizyoterapistler ve hekimler uygulayabilmektedir. Bu iki meslek grubu dışarısında bu uygulamayı başkalarının yapması tehlikeli ve yasaktır. Tedavi aldığınız kurumlardan bu alanda diplomalarını ve eğitimlerini göstermelerini istemekten çekinmemenizi öneririz.
Manuel Terapinin Etkisi Kalıcı Mı?
Manuel terapi sonrası çoğunlukla ağrı azalır ve kişi iyileştiğini düşünür. Evet etkili bir tedavi olan manuel terapi tek başına yetersiz kalmakta ve kalıcı olmamaktadır. Manuel terapi ile kişinin problemine yönelik egzersizlerin uygulanması gerekmektedir. Manuel terapi beraber uygulanan egzersizler ile iyileşme kalıcı olmaktadır. Egzersizlerinizi fizyoterapist ile uygulayarak öğrenmekte ve ne sıklıkla kaç tekrar olacağını öğrendikten sonra bu egzersizleri ev ortamında da uygulamanız sizler için daha faydalı olacaktır.
Manuel Terapi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Manuel terapi yazımızın başında dediğimiz gibi kas-iskelet problemlerinde yaşadığımız sorunlarda uygulanmaktadır. Örneğin hareket ile artan omurgadaki ağrılarımız, omuz bölgesindeki hareket kısıtlılıkları ile hareketlerimizde artan ağrılarımız, hareket ile diz ve kalça ağrıları ve boyun hareketleri ile oluşan ağrılar gibi problemlerimizde manuel terapi uygulaması yapılmaktadır. Uygulamalar yazıda değindiğimiz gibi tek başına yeterli değildir ve sonrası için planlanan tedaviye kişinin uyması ve sabırla fizyoterapisti ile iletişimde kalarak tedaviyi tamamlaması gerekmektedir.
Manuel Terapi Kimlere Uygulanmaz?
Manuel terapinin birçok seçeneği vardır. Manipülasyon yani halk dilinde kütletme olarak bildiğimiz seçenek dışındaki tedavi seçenekleri her yaştan bireye uygulanabilir. Manipülasyonda ise değerlendirme sonrası ve kişinin hikayesi sonrası uygulama yapılıp yapılmayacağına karar verilir. Bunun yanı sıra yaşlı bireylerde bu uygulama risklidir. Genellikle bu bireylerde uygulama yapılmaz. Yapılması planlanmışsa çok dikkatli bir şekilde olunmalı ve uygulama yapan kişinin bu alanda uzman olması gerekmektedir.
Manipülasyon Çocuklara Uygulanabilir Mi?
Çocukların eklem mobiliteleri yüksektir. Bu sebeple manipülasyona ihtiyaç duymazlar. İhtiyaç duyan çocuklarda ise pasif olarak manipülasyon yerine hareket odaklı uygulamalar seçilmelidir. Egzersiz ile oluşan tedavi seçeneği daha verimli ve çocuğun tedaviye katılımının artmasını sağlar. Net bir cevap olarak manipülasyon çok gerekli olmadığı sürece çocuklara uygulanmamalıdır.
Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.