İçindekiler
Mekanik Bel Ağrısı Nedir?
Mekanik bel ağrısı, kişinin bel bölgesinde mr ve diğer görüntüleme yöntemlerinde bir rahatsızlığının görülmemesine rağmen bel bölgesinde lokal veya bel çevresinde ağrı hissetmesidir. Bu durumda bel ağrısına sebep olabilecek diğer faktörlere bakılmalıdır. Mekanik bel ağrısına sebep olan bu faktörler ağır iş yapmak, duruş bozuklukları, kas zayıflığın ve stres olarak belirtilebilir. Bu durumu yaşayan bireyler fizyoterapist tarafından değerlendirilmeli ve kişiye özel tedavi programı oluşturulmalıdır. Çünkü ağrının sebebi farklı olabilir ve tedavi programı da özel olarak hazırlanmalıdır.
Mekanik Bel Ağrısı Neden Olur?
Omurga yapımız kaslar, kemikler ve bağlar tarafından desteklenmektedir. Omurgaya binen yükleri bu yapılar taşımaktadır. Bel bölgesinde ise genellikle yükü bel bölgesindeki kaslar taşımaktadır. Bu sebeple bel bölgesine binen yük arttığında kasların zayıfılığı veya duruş bozukluğundan dolayı kasa binen yük daha fazla artacağından dolayı ağrı oluşmakta ve yaşam kalitesini düşürmektedir. Tedavi edilmez ise zamanla kanal daralması, bel fıtığı ve eklem kireçlenmesi gibi durumlar ortaya çıkacaktır. Mekanik bel ağrısının diğer sebepleri ise;
- Hareketsiz yaşam ve aşırı kilo sonucu zayıflayan bel kasları ve aşırı kilonun bele verdiği aşırı yük
- Uzun süre masa başında oturmak
- Bel sağlığına uygun olmayan yataklarda uyumak
- Ağır yük kaldırmak
- Aşırı stres
- Yanlış sandalye seçimi ile vücut şeklinin bozulması
- Terli vücutla rüzgara ve soğuğa maruz kalmak
Mekanik Bel Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Mekanik bel ağrısı genel olarak kişilerin aktivite düzeyi arttıkça ağrının da artması ile sonuçlanır. Kişilerin gösterdiği diğer belirtiler ise genel olarak;
.Yorgunlukla artan bel ağrısı
. Spor sırasında şiddetlenen bel ağrısı
.Yürüme sırasında oluşan bel ağrısı
.Sabah uyandıktan sonra hissedilen bel ağrısı olarak gösterilebilir.
Mekanik Bel Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Mekanik bel ağrısı tedavisinde ilk olarak fizyoterapist tarafından değerlendirme yapılmalıdır. Değerlendirme sonrası tedavi programı belirlenmelidir. Tedavide ilk olarak germe egzersizleri uygulanmaktadır. Çünkü genel olarak mekanik bel ağrısı yaşayan kişilerde kaslar yorgun olmaktadır. Bu sebeple kaslara germe egzersizleri sonrası medikal masaj uygulamaları gibi kası dinlendiren fizik tedavi uygulamaları yapılmaktadır. Bu uygulamalar sonrası sonra ki seanslarda bel bölgesini kuvvetlendirecek egzersizlere başlanır. Egzersizler fizyoterapist ile birlikte uygulanır. Kişiye gerekirse ev içerisinde de uygulaması gereken egzersizler öğretilir ve uygulanması istenir. Tedavide son olarak ihtiyaç duyulursa manuel terapi uygulamaları da yapılabilir.
Mekanik Bel Ağrısı Ne Kadar Sürede İyileşir?
Mekanik bel ağrısı fizyoterapist eşliğinde tedavi edilmelidir. Tedavi değerlendirme sonucuna göre genellikle iki ile dört hafta arasında başarılı bir şekilde sonuçlanmaktadır. Bazı vakalarda bu süre uzayabilir.
Mekanik Bel Ağrısı Tekrarlar Mı?
Fizyoterapistiniz tarafından gösterilen ve öğretilen egzersizlerle kaslar yeteri kadar güçlendirildiği takdirde bel ağrısı farklı bir yaralanma veya sakatlanma olmadığı sürece tekrarlamaz.