Kulunç Nedir? Nasıl Geçer? 5 Kulunç Nedeni

Eskişehir Fizyoterapist Fizik Tedavi ve Manuel Terapi
Kulunç Nedir ve Nasıl Geçer?

Kulunç Nedir ve Neden Oluşur?

Günümüzde sıkça merak edilen kulunç nedir gelin bu yazımızda beraber inceleyelim. Vücüdumuzdaki kasları çevreleyen bir zar üzerinde oluşan gergin noktalara fibrozit yani kulunç denilir. Halk arasında da çık sık şikayet edilen bu durum vücudumuzda belirli noktalarda ağrı yapmaktadır ve hareketleri kısıtlamaktadır. Vücudumuzda bel, boyun, sırt ve kalça bölgelerinde sıklıkla oluşmaktadır. Boyun bölgesinde oluşan kulunç noktaları omuz ağrısı, boyun ve baş ağrısı yapabilmektedir. Sırt ve omuz bölgesi kulunç noktaları bölgesel ağrı yapabileceği gibi omuz ve kol ağrısı yapabilmektedir. Bel ve kalça bölgesinde oluşan gergin noktalar bel ağrısı, kalça ağrısı, kalçayı takip ederek ayak bölgesine kadar ağrı yapabilir. Bu noktalar bağlandıkları bir eklem var ise eklem üzerinde mekanik bozukluklara sebep olabilir.

Peki kaslarda neden gergin noktalar oluşur gelin beraber sebeplerini aşağıda inceleyelim;

-Kaslarda aşırı zorlama

-Postür bozukluğu

-Vitamin eksiklikleri

-Uyku Bozukluğu

-Stres

-Kas yaralanmaları

-Hareket eksikliği

gibi sebepler kulunç oluşmasının nedenleri olarak sayılabilir.

Kulunç Belirtileri Nelerdir?

Kulunç dediğimiz kaslardaki gergin noktalar aktif veya pasif olabilmektedir. Aktif olan gergin bantlar vücudumuzda ilk olarak ağrı oluşturmaktadır. Kasta oluşan gergin bant noktasal olarak ağrı yapabileceği gibi genellikle yayılım gösterdiği bölgelerde ağrı oluşmasına neden olur. Örneğin kalça bölgesindeki bir kas üzerindeki gergin bant diz ve ayak bölgesine kadar ağrı oluşmasına neden olabilmektedir. Ağrı belirtisi ile birlikte kaslarda hassasiyet, hareket kısıtlılıkları ve ağrıya bağlı yorgunluk gibi belirtileri olmaktadır.

Pasif olan gergin noktalar ise genellikle bir belirti vermemektedir. Bu noktalar bölgenin uyarılmasıyla aktif hale gelebilmektedir. Örneğin bireyin trapez kasında pasif olan gergin bir noktasına masaj yapılması ile bu nokta aktif duruma geçebilir. Aktif duruma geçen bu gergin bant belirtileri ile kişinin şikayetlerini artırır ve tedavi edilmesi gereken bir sürece girmesine sebep olur.

Kulunç Ağrısı Nasıl Geçer?

Kulunç yani fibrozit tedavisi için ilk olarak hekime başvurulması gerekir. Hekim kontrolü sonrası ağrı kesici ilaç, vitamin eksikliği için takviyeler verilir. Bu süreçle birlikte kişi uzman bir fizyoterapiste yönlendirilir. Fizyoterapist kişinin şikayetlerini dinler ve fiziksel olarak klinik değerlendirme yapılır. Değerlendirme sonrası tespit edilen noktalar ve bölgeler için manuel terapi tedavisi uygulanır. Manuel terapi uygulamasında yumuşak doku çalışmaları, mobilizasyon çalışmaları, kas enerji teknikleri ve fasya gevşetme teknikleri kullanılmaktadır. Yapılan uygulamalar sonrası kişiye özel egzersizler uygulanır ve öğretilir. Manuel terapi ve egzersizlerle beraber 4-6 seans sonra tedavi tamamlanır.

Tedavi süreci sonrası kişinin egzersizlerine devam etmesi, doğru beslenmesi ve stres gibi durumlardan uzak durması istenir. Düzenli aralıklarla kontrol önerilir ve kişinin normal hayatına dönmesi sağlanmış olur.

Eskişehir Fizyoterapist Fizik Tedavi ve Manuel Terapi
Kulunç Belirtileri

Sıkça Sorulan Sorular

  • Kulunç Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kulunç ağrısı için ilk olarak tedavi edilmeniz önerilmektedir. Tedavi süreci için uygun zamanda değilseniz sıcak uygulamalar, gevşeme egzersizleri, nefes egzersizleri ve vitamin takviyesi gibi uygulamalar iyi gelmektedir.

  • Kulunç Ağrısı İçin Hangi Egzersizler Yapılabilir?

Kulunç ağrısı için postür egzersizleri, gevşeme egzersizleri, nefes egzersizleri tercih edilebilir. Düzenli egzersizler için klinik pilates, yoga ve yüzme egzersizleri önerilmektedir.

  • Kulunç Ağrısı İçin Evde Uygulanabilecek Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kulunç ağrısı için ev içinde yukarıda bahsedildiği gibi sıcak uygulamalar, gevşeme egzersizleri, postür ve nefes egzersizleri uygulanarak ağrı durumu hafifletilebilir. Bu uygulamaların yanında kişi bir uzmana giderek tedavi olmalıdır.

  • Kulunç Ağrısının Tedavisi İçin Hangi Uzmana Gitmeliyim?

Kulunç ağrısının tedavisi fizik tedavi hekimine başvurmalısınız. Fizik tedavi hekimi kontrolü sonrası fizyoterapistinizle tedavi sürecinize başlamalısınız.

  • Kulunç Ağrısı Baş Ağrısına Neden Olur Mu?

Boyun ve omuz bölgesindeki oluşan gergin bir nokta baş ağrısına sebep olabilmektedir. Oluşan bu baş ağrısı ilaç tedavisi ile sadece geçici olarak geçer. Bu sebeple tetik nokta kaynaklı baş ağrısı için hekim önerisiyle uzman bir fizyoterapiste başvurmanız sağlıklı olacaktır.

  • Kulunç Ağrısı Mide Bulantısı Yapar Mı?

Karın boşluğundaki yumuşak dokularda oluşabilecek gergin noktalar mide sorunlarına sebep olabilir. Bunlardan birisi de mide bulantısı olarak gösterilebilir. Fakat her mide bulantısı bu sebeple gerçekleşmez. Eğer mide bulantısı şikayetiniz var ise ilk olarak uzman bir hekime gitmelisiniz.

  • Kulunç Kırma Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kulunç kırma halk dilinde sıklıkla kullanılmaktadır. Fakat oluşan gergin nokta kırılmaz. Manuel terapi teknikleri ile bu nokta gevşetilir ve kasın normal fonksiyonunda çalışması amaçlanır.

  • Kulunç Ağrısı İçin Hangi Masaj Teknikleri Etkili?

Masaj uygulaması ile kasta oluşan gergin nokta çözülmemektedir. Kişi masaj ile rahatlayabilir fakat masaj tedavi edici olmaz. Bu durum pasif olan gergin noktaları uyararak aktif olmasını sağlayabilir ve şikayetleri arttırabilir. Bu sebeple tetik nokta için masaj uygulaması tercih edilmemeli kişi hekim kontrolü ile ve fizyoterapist sürecinde manuel terapi uygulamaları ile tedavi edilmelidir.

  • Kulunç Ağrısı İçin Hangi Fizik Tedavi Yöntemleri Uygulanabilir?

Kaslarda oluşan gergin noktaların ağrısı için fizik tedavi uygulamaları yapılmaktadır. Güncel tıp bilgileri ile günümüz koşullarında kulunç tedavisi için fizik tedavi uygulamalarından manuel terapi tercih edilmektedir. Manuel terapi ile egzersiz kombinasyonları uygulaması tedavi için yeterlidir.

  • Stres Kulunç Ağrısına Neden Olur Mu?

Günümüz koşullarında stres başlıca sorunlarımızdan biridir. Stresin vücudumuzda birçok hastalığa sebep olabileceği bilinmektedir. Sebep olduğu bir başka durum ise kaslara fazla yükün binmesine sebep olarak gergin noktaların oluşmasını sağlar. Bu şekilde stres kulunç oluşumunu sağlayabilir ve ağrıya sebep verir.

  • Kulunç Ağrısını Önlemek İçin Hangi Önlemler Alınabilir?

Kulunç ağrısı için ilk olarak tedavi olunması gerekir. Tedavi sonrası kulunç oluşumunu engellemek için düzenli egzersiz yapılmalıdır. Egzersiz ile birlikte doğru beslenme programı uygulanmalı, stresten uzak olunmalı ve postür bozucu durumlardan kaçınılmalıdır.

  • Fibromiyalji ve Kulunç Arasındaki Bağlantı Nedir?

Fibromiyalji ile kulunç ağrısı birbirleriyle karıştırılmaktadır. Fibromiyaljide kaslarda gergin noktalar oluşur fakat daha yaygın olmaktadır ve tam olarak tedavisi yoktur. Kulunç ise bir veya birkaç kas üzerinde olmakta ve manuel terapi ile tedavi edilmektedir.

Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yol Tarifi Almak için Tıklayın

Yorum yapın

Şimdi Ara