Arka Çapraz Bağ Kopması, Yaralanması ve Tedavisi

Arka Çapraz Bağ Nedir

Diz ekleminde dört bağ vardır. Bu bağlardan bir tanesi de arka çapraz bağdır. Arka çapraz bağ ön çapraz bağın arkasında yer alır. Diğer bağlar gibi uyluk kemiği ile kaval kemiği arasındaki bağlantıyı sağlar. En önemli görevi ise kaval kemiğinin geriye doğru fazla gitmesini engellemektir. Arka çapraz bağ diğer bağlara göre yaralanma oranı daha azdır. Yaralanmalarda bağın tamamen kopması zordur ve genel olarak kısmi olarak yaralanır. Arka çapraz bağ yaralanmaları genel olarak kazalarda, darbeler ile yaralanır. Spor aktivitelerinde ise diz bükülüyken diz üstüne düşmelerde veya diz bükülüyken dizin ön tarafına alınan darbeler ile yaralanma olur.

Arka Çapraz Bağ Yaralanması Belirtileri

Yaralanma sonrası genel olarak belirtiler diğer bağ yaralanma belirtileri ile benzerdir. Diz çevresinde şişlik, ödem, kızarıklık ve ağrı gelişir. Yürüme sırasında denge problemleri, dizde bir boşalma hissiyatı ve merdiven inip çıkarken düşme korkusu gerçekleşir. Yaralanma sonrası genel olarak belirtiler bunlardır. Bu belirtilere göre ise hastalık üç evrede sınıflandırılır.

EVRE 1: Arka çapraz bağ hafif hasarlıdır. Minimal bir ağrı olabilir. Dizde stabilite sorunu yoktur.

EVRE 2: Arka çapraz bağda kısmi parsiyel yırtık mevcuttur. Yukarıda belirtilen şikayetler bu evre görülmektedir.

EVRE 3: Arka çapraz bağ tam olarak kopmuştur. Şikayetler çok şiddetlidir ve yürüme gerçekleştirilemez. Cerrahi operasyon gereklidir.

Arka Çapraz Bağ Yaralanması Teşhisi

Hekim tarafından değerlendirme yapılır. Fizik muayene değerlendirmesinde bazı testler uygulanır ve testler pozitif ise son olarak görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. Genel olarak MR çekilir. Değerlendirme ve MR ile tanı konulur.

Eskişehir Fizyoterapist Fizik Tedavi ve Manuel Terapi
Arka Çapraz Bağ Fizik Tedavi

Arka Çapraz Bağ Tedavisi

Arka çapraz bağ tedavisinde cerrahi operasyon gerekmiyorsa ilk olarak fizik tedavi uygulamaları yapılır. Fizik tedavide fizyoterapist ağrı ve ödeme yönelik buz uygulamaları yapar. Ödem ve dize destek vermek için bandajlama uygulanır. Bu süreçte istirahat verilir. Dize yük verilmez gerekirse koltuk değnekleri kullanılır. Bu süreç sonrası egzersiz programı tedaviye eklenir. Egzersiz programında arka çapraz bağ egzersizleri, kuvvetlendirme egzersizleri ve denge egzersizleri uygulanır. Kişi sporcuysa tedavide egzersiz programı sporcunun branşına yönelik ilerleyici bir program dahilinde uygulanır. Egzersiz tedavisi sürecinde ağrı devam ediyorsa manuel terapi uygulamaları uygulanabilir. Eskişehir fizik tedavi kliniğimizde sizlerde arka çapraz bağ veya diğer ortopedik problemleriniz için değerlendirme seansları sonrası tedavi olabilirsiniz.

Arka çapraz bağ tedavisinde bir diğer tedavi yöntemi ise cerrahi tedavidir. Cerrahi tedavi tam bağ yırtıklarında uygulanır. Cerrahi tedavisi sonrasında rehabilitasyon uygulamaları yapılmaktadır. Rehabilitasyon uygulamasının amacı iyileştirmeyi hızlandırmak ve kişinin yaralanma öncesi seviyesine gelmesidir. Rehabilitasyon uygulamaları eskişehir fizyoterapist eşliğinde protokole uygun yapılmaktadır.

Yorum yapın

Şimdi Ara